KONU: ASTIM – KOAH ÖDEME KOŞULLARI HAK.

SAYI:2019/1079 01.10.2019

Odamız SUT Komisyonumuzun Astım – Koah Ödeme koşulları konusundaki detaylı yazısı ektedir.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.

Ecz.Ersin KARAMAN

04 Eylül 2019 tarihli 30878 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanıp 12 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe giren SUT Maddeleri arasında yer alan;

4.2.24.B Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tedavisi başlığı altındaki 4.fıkrada “(4) “Uzun etkili solunum yolu beta-agonistleri (LABA), obstrüktif solunum yolu hastalıklarında kullanılan uzun etkili antikolinerjikler (LAMA) ve inhale kortikosteroidler (İKS) gruplarında mono olarak yer alan ürünlerin tek başına veya birlikte reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. (LABA+LAMA+İKS) şeklinde mono ürünlerle veya sabit doz kombinasyonlarla yapılacak üçlü kombinasyon tedavilerin; en az 3 ay süreyle inhale kortikosteroid (İKS) ve uzun etkili solunum yolu beta-agonistleri (LABA) ile tedavi edildiği halde yeterli yanıt alınamayan, sık atak geçiren (yılda 2 ve üzeri atak veya 1 ve üzeri yatarak tedavi) ve dispnesi olan (mMrc 2 ve üzeri veya CAT skoru 10 ve üzeri) orta-ağır kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan erişkin hastaların idame tedavisinde kullanılmaları ve bu durumların uzman hekim raporunda belirtilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.”

İfadesine istinaden meslektaşlarımızın 12 Eylül sonrası (LAMA+LABA+İKS) içeren kombine ürünleri yada bu içerikleri ihtiva eden mono ürünlerin kombine kullanımını kapsayan raporların açıklama bölümünde yukarıda belirtilen şartların varlığını kesintileri olmaması adına kontrol etmeleri gerekmektedir.

NOT: 12 Eylül öncesi raporlar süresi sonuna kadar geçerlidir.